Een platte buik met psylliumvezels

Met psylliumvezels (ook wel bekend als vlozaad) worden de zaadjes van een plant uit de weegbreefamilie bedoeld. Of beter gezegd: de vliesjes van de zaadjes. Deze vliesjes kunnen tien keer hun eigen drooggewicht in water opnemen. Je kunt psylliumvezel op twee manieren innemen: in de vorm van een psyllium capsule of opgelost in water.

Lees meer »

Krachttraining en anti-aging

Ben je op zoek naar de beste verjongingskuur? Of wil je sterker worden, ga je voor een betere lichaamssamenstelling, een goed humeur en weerstand tegen ziektes? Krachttraining lost al deze beloften in. Als dit een pilletje was geweest, hadden jij en ik het allang genomen. Gezondheid komt echter niet uit een potje maar uit onze eigen fysieke inspanningen.

Lees meer »

Waarom spot reductie een mythe is

Meer energie, beter slapen, een positief humeur, een gezondere spijsvertering, sterkere spieren en botten, een gezond cardiovasculair stelsel en immuniteit. Tal van redenen om je lichaam te bewegen die niets te maken hebben met je fysiek uiterlijk. 

Lees meer »

Wat doet sport met je zelfvertrouwen?

Denk eens terug aan een dag waarop jij je neerslachtig, gestrest, ongemotiveerd of overweldigd voelde. Misschien voelde jij je op dat moment waarschijnlijk niet goed over jezelf. Een gevoel waar we allemaal af en toe mee worstelen, ik ook.

Lees meer »

Het geheim van vetverlies

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je traint en vermindert het aantal calorieën, maar de weegschaal weigert in jouw voordeel te kantelen. Ik kan je vertellen dat hier een reden achter zit: en die heet je totale dagelijkse energieverbruik of je TDEE. Dit is in essentie het aantal calorieën dat je binnen een periode van 24 uur verbrandt.

Lees meer »

Hoe je vet aan de binnenkant van je dijen kunt verliezen en wat je niet moet doen.

Het vet aan de binnenkant van de dijen is voor veel vrouwen  een probleemgebied en een hele uitdaging om af te slanken. Daarom heb ik besloten om er een aparte post van te maken over hoe je vet aan de binnenkant van je dijen kwijtraakt. Voor wie me nog niet kent, ik ben een gekwalificeerde personal trainer en macrocoach en werk uitsluitend met vrouwen op middelbare leeftijd. Ik deel hieronder graag al mijn beste tips om je binnenste dijen slanker te maken. Maar eerst leg ik uit wat de oorzaak is van overtollig vet aan de binnenkant van je dijen en waarom het moeilijk voor je kan zijn om het kwijt te raken. Daarna geef ik je mijn top 3 tips en vertel ik je wat je vooral NIET moet doen als je snel vet wilt verliezen aan de binnenkant van je dijen.

Lees meer »

Mijn fitnessvooruitgang: hoe lang duurt het?

Wanneer mijn klanten aan een fitnesstraject beginnen , is één van de meest voorkomende vragen die ik krijg; "Hoelang duurt het voordat ik resultaat zie van het sporten?"  Hoewel de endorfine-rush en een betere stemming, bijna onmiddellijke voelbaar zijn, begrijp ik dat het een grote bron van motivatie is om ook je conditie, kracht, mobiliteit en vooral lichaamssamenstelling te zien veranderen. 

Je zal  na je allereerste training enkele positieve veranderingen opmerken.  Sommige kunnen een paar weken duren en andere kunnen maanden duren. Goede dingen kosten nu éénmaal tijd, dus blijf volhouden en onthoud waarom dit belangrijk voor je is.  

Maar hoelang duurt het nu? Het is een moeilijke vraag om een ​​definitief antwoord op te geven, omdat fitness er voor iedereen anders uitziet en aanvoelt. Doelen en motivatie verschillen ook van persoon tot persoon.

De tijd die nodig is om je doelen te bereiken en de gewenste resultaten te zien is afhankelijk van factoren zoals het niveau van je  basisconditie, eventuele gezondheidsproblemen of eerdere blessures, hoe je je lichaam voedt als je niet traint, hoe vaak je traint, welke trainingsstijl je volgt, hoeveel je jezelf uitdaagt en welke middelen je tot je beschikking hebt (zoals tijd en uitrusting). 

1-4 weken

3, 2, 1… En we zijn vertrokken! Wanneer je begint met trainen hebben de veranderingen die je waarschijnlijk als eerste opmerkt vaak te maken met je humeur, je energie, slaap en zelfvertrouwen. 

Het is normaal dat je tijdens een training of vlak erna een goed gevoel ervaart door de stroom van endorfines en feel-good hormonen. Die energie kan een positieve invloed hebben op hoe je je de rest van de dag voelt. Door je lichaam en geest uit te dagen tijdens een training, kun je je ook krachtiger, zelfverzekerder, succesvoller en minder gestrest voelen.

Volgens vele studies, kan slechts 30 minuten wandelen per dag wonderen doen voor je conditie en energieniveau . Wandelen kan al na amper 10 minuten een positieve invloed hebben op je humeur. 

Als je op zoek bent naar een betere nachtrust, dan kan 30 minuten beweging per dag je helpen sneller in slaap te vallen en je slaapkwaliteit verbeteren.

Als het jouw doel is om veranderingen in je lichaamssamenstelling te zien, zoals spiergroei of vetverlies, verwacht dan niet dat je de eerste paar weken een grote verandering zult zien, maar overweeg wel om hoe je van plan bent die verandering te meten. Dit kan het moment zijn waarop je foto's of metingen maakt, want de weegschaal kan bedrieglijk zijn!

 

5-12 weken 

Als je een paar weken consequent hebt getraind, zul je waarschijnlijk merken dat je cardiovasculaire conditie en VO2 max zijn verbeterd, wat betekent dat je je tijdens het bewegen minder buiten adem voelt en jezelf harder kunt pushen dan toen je begon. Die workout die in week één misschien zwaar aanvoelde, voelt nu veel gemakkelijker! 

Als je snellere verbeteringen in je cardioconditie wil, is regelmatig trainen en het verhogen van de intensiteit van cruciaal belang. Uit een onderzoek uit 2007 naar de effecten van verschillende doses fysieke activiteit op de cardiofitness van sedentaire vrouwen of vrouwen met overgewicht bleek een sterke relatie tussen de hoeveelheid lichaamsbeweging en veranderingen in conditie.

Jezelf uitdagen met trainingsstijlen zoals HIIT kan ook een positief effect hebben. Uit een onderzoek uit 2020 naar de effecten van intervaltraining met hoge versus matige intensiteit op de hartslag in rust, de bloeddruk en de prestaties bij vrouwen boven de 40, bleek dat HIIT grotere voordelen opleverde voor de prestaties, het functioneren en de lichaamssamenstelling dan trainingen met matige intensiteit. 

Rond deze tijd in je fitnesstraject (5-12 weken) kun je ook verbeteringen in je fysieke vaardigheden opmerken. Dit kunnen verbeteringen in spieruithoudingsvermogen zijn, wat betekent dat het langer duurt voordat je spieren vermoeid aanvoelen, of een grotere spierkracht, wat betekent dat je zwaardere gewichten kan tillen.

Na weken oefenen zou je verbeteringen moeten kunnen aanvoelen in je mobiliteit, je coördinatie, je vermogen om oefeningen in goede vorm uit te voeren en je hersteltijd.

Hoewel het misschien geen teken van vooruitgang is dat met het blote oog zichtbaar is, kun je rond deze tijd ook ontdekken dat je een beter begrip van je eigen lichaam hebt. Dit kan zijn in termen van signalen dat je rust nodig hebt, hoe jij je voelt in verschillende fases van je menstruatiecyclus of tekenen dat je lichaam klaar is voor zwaardere gewichten of een uitdagender programma (beginner - intermediate - gevorderde).

Voor sommige vrouwen kan deze periode de zwaarste zijn, omdat de opwinding over het starten van een nieuwe routine is uitgewerkt, maar je niet weet of je al vooruitgang boekt. Ik raad je aan, vertrouw op het proces! Als je motivatie tegen een muur stuit, probeer dan na elke sessie of week aantekeningen te maken van eventuele overwinningen (groot of klein!) die de moeite waard zijn om te vieren.

 

3 maanden +

Op dit punt zit je hopelijk in een goede routine en is lichaamsbeweging een natuurlijke gezonde gewoonte voor je geworden. 

Voor sommige vrouwen is dagelijkse lichaamsbeweging niet zo vanzelfsprekend, dus voel je niet ontmoedigd als het opdagen voor je training na een paar maanden nog steeds veel discipline vereist. 

Na een periode van drie maanden voel je je veel zelfverzekerder met je trainingen en je spier- en krachttoename zal vanaf nu blijven verbeteren! 

Dit is doorgaans ook het moment waarop je veranderingen in je lichaamssamenstelling zult opmerken als je regelmatig aan cardio-en krachttraining doet en daarnaast gezonde eetgewoonten aanneemt. Misschien denk je na over je allereerste foto's of metingen en zie je nu wel een verandering in je lichaamssamenstelling! Als het opbouwen van spieren of het verliezen van vet een doel voor je is, onthoud dan dat het tijd zal kosten om veranderingen te zien als je het op een gezonde en duurzame manier benadert. 

Als je niet zoveel vooruitgang ziet met je krachttoename, zorg er dan voor dat je regelmatig weerstandstraining volgt, jezelf voldoende uitdaagt, voldoende eiwitten eet en veel rust neemt. Dit zijn essentiële zaken voor spiergroei. Progressieve overbelasting is een geweldige manier om dit te doen. Het is een trainingsprincipe waarbij je geleidelijk het volume, de intensiteit, de dichtheid en de frequentie van je trainingen verhoogt. 

Hypertrofie trainingen zijn ook ontworpen om de omvang en kracht van je spieren te vergroten door ons te concentreren op de tijd onder spanning.

Geef ook prioriteit aan die cruciale rustdagen en herstelsessies (yoga/pilates/foamrolling) om je spieren te herstellen en op te bouwen.

Voeding is ook van belang voor spiergroei, dus zorg ervoor dat je elke dag voldoende eiwitten eet naast voldoende andere voedzame voedingsmiddelen voor energie en voedingsstoffen.

 

We willen allemaal het gevoel hebben dat we vooruitgang boeken en in de goede richting gaan, maar het is belangrijk om te onthouden dat sommige resultaten langer duren dan andere. Wees geduldig en denk aan de progressie die je al gemaakt hebt!

In mijn virtuele Online Studio vind je verschillende trainingsstijlen die je mogelijks leuk vindt, van Pilates, Kracht, tot HIIT en Barre, er is voor elks wat wils. Tot op de mat!

Liefs, Anne.

Xoxo